TIPS DOORGIFT

TIPS DOORGIFT

 

        Tak lengkap lah sesuatu majlis itu kalau tiada doorgift.Orang dewasa atau kanak-kanak pasti akan suka kalau dapat doorgift bila pulang ke sesuatu majlis.Bila ada doorgift,tetamu takde lah pulang dengan tangan kosong.Betul tak?Jadi hari ini kami akan share beberapa tips doorgift untuk anda.

1)Bajet

-Perkara pertama yang anda perlu tahu ialah bajet. Anda perlu menyediakan bahan/keperluan mengikut kemampuan dan bajet anda sendiri.Beli yang biasa-biasa dan simple dah mencukupi kalau anda nak yang lebih grand sikit terpulang.Selain itu anda perlu tetapkan harga.Contohnya bag x 500 pack, air mineral 500 botol dan sbg.

2)Diy

-Kalau pandai/kreatif boleh buat sendiri je.Boleh buat research design-design yang menarik dan mudah.Dekat situ dah boleh menjimatkan kos anda.

3)Contoh jenis kandungan:

 

                     1)Air mineral

                                           2)Coklat

                     3)Muffin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                         4)Yassin

 

Selalunya, pengantin yang bijak akan memilih hadiah cenderahati perkahwinan yang bukan sahaja bernilai sentimental dan peribadi, malah dapat memberikan saham akhirat.Kami cadangkan anda untuk memberi booklet mini surah Yasin. Anda juga boleh pilih booklet yang memasukkan surah amalan harian seperti Al-Kahfi dan Al-Mulk. Untuk zikir harian pula, anda boleh menempah buku mini Ma’thurat. Pasti pahala anda akan berpanjangan walaupun majlis kahwin anda sudah berakhir lengkap rasanya kalau kita masukkan makanan dan manisan seperti coklat, hot cocoa, dan mufin tetapi tidak memasukkan air, kan? Jadi, apa kata anda masukkan botol mineral.

4)Preparation

-Pastikan doorgift sudah siap seminggu awal sebelum majlis bermula supaya nanti tak kelam kabut fikir. Doorgift pula perlu disimpan ke dalam kotak/plastik supaya tidak bersepah dan senang nak cari.

5)Person inch

-Lantik sorang atau dua suadara mara yang ada pada majlis tersebut untuk agihan doorgift.

 

             Kesimpulannya,berbelanja lah mengikut bajet anda sendiri.Jangan terlebih bajet pulak .Boleh je guna doorgift diy. Kalau dari diy haruslah nampak kemas dan cantik dipandang. Kita nak bagi kat orang bukan. Jenis-jenis kandungan pula, terpulang lah kepada anda dan keluarga.Yang penting ikhlas ingin memberi.Dari segi preparation pula, pastikan doorgift semua selesai awal seminggu sebelum hari majlis.Ini akan memudahkan anda dan keluarga. Akhir sekali untuk person inch pula, lantik lah sorang atau dua saudara mara anda yang boleh agihkan doorgift tersebut.

Please follow and like us:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Enjoy this blog? Please spread the word :)